Για έναν SMART Ιανουάριο!

Δεκέμβρης! Ο μήνας των γιορτών, ο μήνας της χριστουγεννιάτικων δώρων, ο μήνας πριν την…αρχή του επόμενου έτους! Κάπου ανάμεσα στα κάλαντα, στα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες κάνουμε και τον απολογισμό για το έτος που φεύγει ενώ θέτουμε και τους στόχους μας για το επόμενο έτος.

New year resolutions” ή “new year, new me” λένε στο χωριό μου. Η πρώτη μέρα ενός νέου έτους είναι το ιδανικό σημείο αναφοράς για να θέσουμε νέους στόχους. Είναι όμως απαραίτητοι οι στόχοι στην ζωή μας; Θα σας δώσω την απάντηση μου με ένα παράδειγμα. Όταν ένα καράβι φεύγει από ένα λιμάνι και κατευθύνεται σε ένα άλλο ο στόχος του είναι να φτάσει σε αυτό. Φανταστείτε ένα καράβι που απλά πάει όπου το πάει το κύμα και ο άνεμος και έχετε την απάντηση μου.

Όμως γιατί πολλοί από τους στόχους που θέτουμε δεν πραγματοποιούνται στο τέλος; Ένα τρανό παράδειγμα είναι οι χιλιάδες εγγραφές στα γυμναστήρια κάθε Γενάρη με ένα πολύ μικρό ποσοστό να της χρησιμοποιεί. Μήπως το πρόβλημα για την μην επίτευξη ενός στόχου είναι ο στόχος ο ίδιος;

Εδώ λοιπόν θα ήθελα να σας παρουσιάσω ένα εργαλείο που έμαθα στην εργασία μου και μπορεί να εφαρμοστεί σε όλα τα πεδία της ζωής που θέτουμε στόχους. Το εργαλείο λέγεται s.m.a.r.t. και είναι πρακτικά τα αρχικά των λέξεων specific, measurable, achievable, relevant, time based. Αν ψάξετε το internet θα διαπιστώσετε ότι υπάρχουν και κάποιες διαφοροποιήσεις στις λέξεις αυτές όμως όλοι οι συνδυασμοί έχουν στόχο να πετύχετε τον στόχο σας!

Ας δούμε όμως κάθε λέξη χωριστά και ας βάλουμε μαζί έναν στόχο που πολλοί από εμάς έχουμε στο μυαλό. Την απώλεια βάρους! Πια είναι λοιπόν μια smart μέθοδος απώλειας βάρους.

Specific. Ο στόχος μας πρέπει να είναι συγκεκριμένος. Το να σκεφτούμε ότι απλά θέλουμε να χάσουμε κιλά δεν βοηθά. Πρέπει να είμαστε συγκεκριμένοι και να πούμε θέλω να χάσω 12 κιλά για παράδειγμα.

Measurable. Ο στόχος μας πρέπει να είναι μετρήσιμος. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι κατάλληλα έτσι ώστε να μετράμε την πρόοδο του στόχου μας. Το να πούμε ότι θέλουμε να χάσουμε 12 κιλά σε έναν χρόνο δεν είναι το ίδιο με το να πούμε ότι θέλουμε να χάσουμε ένα κιλό κάθε μήνα.

Attainable. Ο στόχος μας πρέπει να είναι εφικτός. Το να θέτουμε έναν στόχο που είναι τεχνικά αδύνατο να επιτευχθεί, π.χ. θέλω να χάσω 12 κιλά σε έναν μήνα, μόνο απογοήτευση μπορεί να μας προσφέρει στο τέλος. Ας είμαστε ρεαλιστές αν και δεν είναι κακό να πιέσουμε και ελαφρώς τον εαυτό μας.

Relevant. Ο στόχος μας πρέπει να είναι ένας πραγματικός στόχος. Δεν μπορούμε να πούμε ότι θέλουμε να χάσουμε 12 κιλά αν δεν είμαστε αποφασισμένοι ότι πρέπει να κάνουμε δίαιτα ή να προσέξουμε την διατροφή μας ή στην τελική να κάνουμε κάποιες αλλαγές στην καθημερινότητα μας.

Time Frame. Ο στόχος μας πρέπει να είναι χρονικά μετρήσιμος. Πρέπει δηλαδή να βάλουμε μια αρχή, μια μέση και ένα τέλος. Για παράδειγμα θέλω τα πρώτα 6 κιλά να τα έχω χάσει μέχρι τέλος Ιουνίου.

Αν τηρούμε ευλαβικά όλα τα παραπάνω και χωρίς κάποιο συγκλονιστικό απρόοπτο τότε οι πιθανότητες να πετύχουμε τους στόχους μας είναι πολύ μεγάλες!

Ελπίζω με αυτό το άρθρο να σας βοήθησα και φυσικά θα χαρώ πολύ να μάθω τους στόχους σας για το 2024!