Λίγο πριν το τέλος του χρόνου αποφάσισα να καταπιαστώ με το φλέγον θέμα της σύνταξης. Για εμάς τους Έλληνες η σύνταξη, ή ακόμα καλύτερα η σύνταξη που θα λάβουμε, είναι ένα θέμα… τολμώ να πω τοπίο θολό.
Από την μια έχουμε τα ασφαλιστικά ταμεία που έχουν περάσει τα πάνδεινα εδώ και δεκαετίες. Από πού να το πιάσει κάποιος; Να μιλήσουμε για κακοδιαχείριση; Για άστοχες επενδύσεις; Από την άλλη έχουμε μια πληθώρα νόμων ανά άτακτα χρονικά διαστήματα που αλλάζουν κάθε τόσο τις φόρμουλες.
Με λίγα λόγια αν ρωτήσουμε σήμερα έναν εργαζόμενο τι σύνταξη θα λάβει στα 67 του μάλλον δεν θα έχει να μας δώσει μια έγκυρη απάντηση. Επειδή το θέμα είναι πολύπλοκο και έχει μεγάλο ενδιαφέρον αποφάσισα να το σπάσω σε κομμάτια τα οποία θα αναρτώ ανά τακτά χρονικά διαστήματα μαζί με τις υπόλοιπες αναρτήσεις του blog μου.
Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Τι εννοούμε με την φράση “πήρα σύνταξη”;
Απλοϊκά θα μπορούσαμε να πούμε ότι η σύνταξη είναι ένα μηνιαίο ποσό το οποίο λαμβάνουμε αφού σταματήσουμε να εργαζόμαστε από το κράτος. Για να το λάβουμε αυτό το ποσό πρέπει να ισχύουν κάποιες προϋποθέσεις. Κάποιες από αυτές τις προϋποθέσεις είναι να έχουμε εργαστεί ένα συγκεκριμένο αριθμό ετών και κατά την εργασία μας να καταβάλαμε, μέσω του εργοδότη για τους μισθωτούς ή απευθείας αν είμαστε ελεύθεροι επαγγελματίες, ένα τακτικό ποσό στο ανάλογο κρατικό ταμείο.
Το ύψος του ποσού που θα λαμβάνουμε σε μορφή μηνιαίας παροχής επίσης καθορίζεται από διάφορους παράγοντες. Τέλος η σύνταξη που λαμβάνουμε μπορεί να προέρχεται και από περισσότερα από ένα ταμεία αν και εφόσον κατά τα εργασιακά μας χρόνια είχαμε εργαστεί σε διαφορετικής φύσεως εργασίες.
Υπάρχουν και άλλες μορφές σύνταξης όπως η αναπηρική ή η σύνταξη χηρείας. Τέλος κάτω από προϋποθέσεις μπορεί κάποιος να λάβει και μειωμένη σύνταξη.
Μέχρι την στιγμή που γράφω αυτές τις γραμμές δεν υπάρχει κάποιο εργαλείο στην αγορά που να μπορεί να μας προσδιορίσει την σύνταξη που θα λάβουμε σε βάθος χρόνου.
Σύνταξη μπορούμε να λάβουμε από κρατικό ασφαλιστικό ταμείο αλλά και από ασφαλιστική εταιρία. Σε αυτή την περίπτωση η μια σύνταξη δεν αναιρεί την άλλη.
Στην επόμενη ανάρτηση θα σας μιλήσω για την Εθνική Σύνταξη όπως αυτή έχει οριστεί από το κράτος.