Καρκίνος του μαστού και ιδιωτική ασφάλιση

Χθες, 25 Σεπτεμβρίου, ήταν η παγκόσμια ημέρα για τον καρκίνο του μαστού. Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος καρκίνος του γυναικείου πληθυσμού στις ανεπτυγμένες χώρες του δυτικού κόσμου. Στη χώρα μας έχουμε περισσότερες από 5.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου μαστού κάθε χρόνο.

Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί συνολικά τη δεύτερη αιτία θανάτου των γυναικών από κακοήθες νεόπλασμα και την πρώτη αιτία θανάτου για τις γυναίκες μεταξύ 45 και 60 ετών.

Η συχνότητα του καρκίνου του μαστού αυξάνεται συνεχώς μέχρι την ηλικία των 75 ετών. Παρά τη συνεχή αύξηση, ο καρκίνος μαστού παραμένει σπάνιος στις νέες γυναίκες μέχρι τα 40 και είναι ανύπαρκτος σε ηλικίες κάτω των 25 ετών.

Εμβόλιο δεν υπάρχει για να προλάβουμε τον καρκίνο του μαστού, όπως π.χ. τον καρκίνο του τραχήλου, και συνεπώς το μόνο που μένει είναι η έγκαιρη διάγνωση.

Οι βασικοί παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου του μαστού είναι το φύλο (γυναίκα), η ηλικία, το θετικό οικογενειακό ιστορικό (κυρίως μητέρα ή αδελφή µε καρκίνο µαστού) και το κληρονομικό ιστορικό, καθώς επίσης η έλλειψη άσκησης, το υπερβολικό βάρος, το κάπνισμα, η υπερβολική χρήση αλκοόλ και η μακροχρόνια χρήση ορμονών μετά την εμμηνόπαυση.

Στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα και μέχρι σήμερα, συντελούνται ραγδαίες εξελίξεις στη γνώση και αντιμετώπιση της νόσου του καρκίνου μαστού. Κατανοούμε τη βιολογική σημασία του προβλήματος, και την πολυπαραγοντική αιτιολογία του και αντιλαμβανόμαστε την πολυποικιλότητά του (όλοι οι καρκίνοι δεν είναι ίδιοι).

Η καθιέρωση του προληπτικού ελέγχου υγιών γυναικών με μαστογραφία, αλλάζει δραματικά το προφίλ της νόσου και την έκβασή της.

Νέες τεχνολογίες προστίθενται στην απεικόνιση και διάγνωση καρκίνου μαστού.

«Ο καρκίνος του μαστού δεν είναι αήττητος, αλλά μπορεί να προληφθεί και, στις συντριπτικά περισσότερες περιπτώσεις, να αντιμετωπιστεί με επιτυχία» ανέφερε σε σχετική ανάρτηση της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Καρκίνος του μαστού και ιδιωτική ασφάλιση

Τι μπορεί να γίνει όμως όταν μια γυναίκα έρθει αντιμέτωπη με το «χειρότερο σενάριο» και της διαγνωσθεί καρκίνος; Στην περίπτωση που έχει ασφαλιστήριο συμβόλαιο ζωής και η περίπτωσή της χρήζει μαστεκτομής, μπορεί να καλυφθεί από την ασφάλειά της; Ας δούμε τι ισχύει στην περίπτωση που έχει συμβόλαιο στην Εθνική Ασφαλιστική.

Εφόσον διαγνωσθεί καρκίνος του μαστού, καλύπτεται η μαστεκτομή, καθώς και η επέμβαση προληπτικής μαστεκτομής, όπως κακοήθεια έτερου μαστού και εργαστηριακά αποδεδειγμένης μετάλλαξης των γονιδίων, καθώς και ισχυρού οικογενειακού ιστορικού, π.χ. να είχε διαγνωστεί και η μητέρα ή η αδερφή της ασθενούς πριν την ηλικία των 50 ετών. Βασική προϋπόθεση είναι το ασφαλιστήριο συμβόλαιο να έχει κλείσει τα 2 χρόνια, δηλαδή να είναι σε ισχύ.

H επέμβαση της μαστεκτομής καλύπτεται ως χειρουργική επέμβαση από τα ασφαλιστήρια συμβόλαια, η διαφορά, όμως, στη νέα γενιά συμβολαίων της Εθνικής Ασφαλιστικής είναι ότι μπορούν να καλύψουν και την αποκατάσταση που θα χρειαστεί ο μαστός μετά το χειρουργείο. Πλέον, η επέμβαση αυτή πραγματοποιείται και από πλαστικό χειρουργό, με την προϋπόθεση ότι το περιστατικό έχει ελεγχθεί από ιατρό της εταιρίας και έχει δοθεί σχετική προέγκριση.

Με ένα συμβόλαιο υγείας λοιπόν μια γυναίκα ξέρει ότι ακόμα και στο χειρότερο σενάριο που όλοι απευχόμαστε θα έχει στήριξη στην μάχη που θα έχει να δώσει.