Σε αυτή την χώρα τελικά όλα γίνονται ανάποδα! Παρότι ζούμε σε μια από τις πιο σεισμογενείς περιοχές του κόσμου. Παρότι οι φωτιές αλλά και τα ακραία καιρικά φαινόμενα κάνουν όλο και πιο αισθητή την παρουσία τους. Παρότι καθημερινά διαπράττονται διαρρήξεις ενώ πολλά σπίτια παθαίνουν ζημιές από δική μας αμέλεια έπρεπε το κράτος να προσφέρει “ψίχουλα”, την έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ δηλαδή, για να αρχίσει να μιλάει ο κόσμος για την σημαντική αυτή κάλυψη.
Ας είναι όμως και αυτή η αφορμή για να αρχίσουν οι πολίτες να ασφαλίζουν ένα από τα πιο σημαντικά περιουσιακά τους στοιχεία. Τι όμως πρέπει να προσέξουμε σε μια ασφάλιση κατοικίας; Παρακάτω συγκεντρώνω δέκα σημεία που επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα μια ασφάλισης.
Ασφαλιζόμαστε σωστά. Τι πιο λογικό άραγε. Κατά την διάρκεια της ασφάλισης δίνουμε στον όλα τα απαραίτητα στοιχεία έτσι ώστε ο σύμβουλος να τιμολογήσει ορθά τον κίνδυνο και να μας ασφαλίσει σφαιρικά. Από τα τετραγωνικά του σπιτιού μέχρι και τον όροφο αυτού, ναι έχω δει να αναγράφεται λάθος όροφος σε συμβόλαιο, ακόμα και η πιο μικρή λεπτομέρεια μπορεί να επηρεάσει την ασφάλιση μας.
Βοηθητικοί χώροι. Εκτός από το σπίτι μας μπορούμε, και πρέπει, να ασφαλίσουμε κάθε βοηθητικό χώρο που μας ανήκει. Από την αποθήκη μέχρι και το πάρκινγκ όλα πρέπει να αναγράφονται στην αίτηση αν επιθυμούμε να ασφαλιστούμε σωστά.
Περιεχόμενο κατοικίας. Εκτός από την οικοδομή μπορούμε να ασφαλίσουμε και το περιεχόμενο του σπιτιού. Δίνουμε μεγάλη σημασία όταν στην κατοχή μας υπάρχουν αντικείμενα μεγάλης αξίας, π.χ. πίνακες, συλλογές αντικειμένων και άλλα πολλά. Μπορεί να είναι λογικό σήμερα ένα σπίτι να έχει 3 και 4 τηλεοράσεις αλλά καμία ασφαλιστική δεν θεωρεί δεδομένο ότι στην κατοχή μας έχουμε έναν πίνακα του Picasso!
Εδώ αξίζει να αναφέρουμε ότι ακόμα και αν μένουμε στο ενοίκιο είναι σημαντικό να ασφαλίσουμε το περιεχόμενο της κατοικίας μας μιας και αυτό είναι επίσης ένα περιουσιακό στοιχείο από μόνο του.
Περιβάλλον χώρος. Αν το σπίτι μας είναι μονοκατοικία πρέπει να ασφαλίσουμε και τον περιβάλλοντα χώρο. Από τον περιμετρικό τοίχο μέχρι το χτιστό barbeque πρέπει όλα να αναφέρονται στην αίτηση. Λογικό είναι να μην γνωρίζουμε πάντα την αξία αυτών των αντικειμένων. Εκεί πρέπει να απευθυνθούμε στους ανάλογους επαγγελματίες.
Σωστή διεύθυνση. Όσο και να ακούγεται περίεργο για αυτούς που κατοικούν σε μεγάλες πόλεις δεν είναι λίγες οι κατοικίες που βρίσκονται σε οδό χωρίς αριθμό ή δεν υπάρχει καν οδός. Καλό είναι σε αυτές τις περιπτώσεις να βρίσκουμε συντεταγμένες από υπηρεσίες, πχ google ή ακόμα και αν διαθέτουμε αεροφωτογραφίες.
Φωτογραφίες. Αν θεωρούμε ότι το σπίτι μας “διαφέρει” σε κάποια σημεία ή θέλουμε να δώσουμε και μια οπτική τοποθέτηση ποτέ δεν είναι κακό να συμπεριλαμβάνουμε φωτογραφίες με την αίτηση.
Ειδικοί κίνδυνοι. Αν για οποιοδήποτε λόγο η κατοικία μας μπορεί να κινδυνεύει παραπάνω από τον μέσο όρο, πχ σπίτια που βρίσκονται πάνω από βενζινάδικα, πρέπει να το αναφέρουμε.
Απαλλαγές. Κάποιες καλύψεις στα συμβόλαια έχουν απαλλαγές. Απαλλαγή είναι το ποσό που καλείται να πληρώσει ο ασφαλισμένος σε μια ζημία. Π.χ. τα πρώτα 100 ευρώ. Ζητάμε από τον ασφαλιστή να μας ενημερώσει για αυτές και πότε ισχύουν.
Το σωστό πακέτο. Όπως και με όλες τις ασφαλίσεις έτσι και εδώ υπάρχουν πολλά πακέτα. Αν και συνήθως ο ασφαλιστής προτείνει λογικά το πιο πλήρες πακέτο πάντα καλό είναι να ξέρουμε τις επιλογές μας.
Ο σωστός ασφαλιστής. Εγώ δηλαδή. Αστειεύομαι. Φροντίζουμε την ασφάλιση μας να την αγοράζουμε από έναν πιστοποιημένο επαγγελματία ο οποίος και δεν θα μας ξεχάσει μόλις παραδώσει το συμβόλαιο. Όπως και όλες οι ασφάλειες η ασφάλιση κατοικίας πρέπει να ανανεώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Αν και αυτό είναι δουλειά και των δύο πλευρών καλό είναι να ξέρουμε ότι ο συνεργάτης είναι πάντα εκεί για εμάς.