Φυσικές καταστροφές: μετά το χάος τι;

Μια φυσική καταστροφή είναι η συνέπεια ενός φυσικού κίνδυνου (π.χ. ενός σεισμού) η οποία περνάει από το στάδιο της πιθανότητας σε μια ενεργή φάση και κατά συνέπεια έχει επιπτώσεις στις ανθρώπινες δραστηριότητες. Η ανθρώπινη αδυναμία μπροστά στις φυσικές καταστροφές που επιδεινώνεται από την έλλειψη προγραμματισμού οδηγεί σε οικονομικές, δομικές και ανθρώπινες απώλειες.

Το κατά πόσο μπορεί να αποφευχθεί μια φυσική καταστροφή ή ένα ακραίο φυσικό φαινόμενο είναι μια μεγάλη συζήτηση. Σίγουρα μπορούν να ληφθούν μέτρα για τον περιορισμό της όποιας ζημιάς μπορεί να προκύψει. Αν π.χ. υπάρχει κίνδυνος για χαλάζι μπορούμε να βάλουμε το αυτοκίνητο μας σε ένα κλειστό παρκινγκ. Αν η οικεία μας κινδυνεύει από πυρκαγιά να φροντίζουμε τουλάχιστον η περίμετρος αυτής να είναι όσο γίνεται πιο καθαρή από εύφλεκτα υλικά.

Ότι όμως και να κάνουμε μια φυσική καταστροφή μπορεί να μας προκαλέσει προβλήματα σε μικρό ή ακόμα και μεγάλο βαθμό. Και αν τίποτα πρακτικά δεν μπορεί να επουλώσει την ανθρώπινη απώλεια σίγουρα υπάρχουν πολλές επιλογές όσον αφορά την προστασία της περιουσίας μας.

Η ιδιωτική ασφάλιση προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις για να προστατέψουμε την κινητή και ακίνητη περιουσία μας από μια πληθώρα κινδύνων, φυσικών καταστροφών και πολλών άλλων. Πρόσφατα μάλιστα ξεκίνησε μια συζήτηση περί της υποχρεωτικότητας ασφάλισης για σεισμό στις κατοικίες.

Προσωπικά είμαι ενάντια σε οτιδήποτε είναι υποχρεωτικό μιας και σε καμία περίπτωση δεν αναδεικνύει την αξία της ιδιωτικής ασφάλισης αλλά και την σημασία αυτής. Αντίθετα προκαλεί έναν ακόμα πονοκέφαλο στους συνανθρώπους μας που βλέπουν το μέτρο ως μια ακόμα οικονομική επιβάρυνση και τίποτα παραπάνω.

Όμως είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι μια κατοικία που κοστίζει 80.000 με 100.000 ευρώ μπορεί να εξασφαλιστεί με ένα δυσανάλογα μικρό κόστος σε ετήσια βάση. Γιατί τα 20 ή 30 ευρώ που σήμερα θα “λυπηθούμε” για να προφυλάξουμε την περιουσία μας αύριο μπορεί να μας στοιχήσουν υποπολλαπλάσια.