Ίσως η πιο βασική ασφάλιση που αφορά τον άνθρωπο είναι αυτή της ασφάλισης ζωής. Σίγουρα θα έχετε ακούσει την πρόταση “έκανα μια ασφάλεια ζωής” από κάποιον γνωστό σας. Σας διαβεβαιώνω ότι 9 στις 10 περιπτώσεις που λέγεται κάτι τέτοιο ο ομιλητής εννοεί κάτι άλλο.
Τι είναι λοιπόν ασφάλιση ζωής; Κυνικά αλλά πραγματικά η ασφάλιση ζωής είναι η ασφάλιση θανάτου. Τόσο απλά. Είναι η συμφωνία που κάνουμε με μια ασφαλιστική εταιρία για να λάβουν όσοι μένουν πίσω ένα συγκεκριμένο ποσό αν συμβεί σε εμάς ένα μοιραίο γεγονός. Φυσικά το να μιλάμε για τον θάνατο δεν είναι και το πιο ευχάριστο πράγμα στον κόσμο οπότε οι ασφαλίσεις ζωής έχουν… βαπτιστεί ασφαλίσεις ζωής. Φυσικά υπάρχει και μια λογική πίσω από αυτό μιας ασφαλίζουμε την ζωή μας, για την ακρίβεια την απώλεια αυτής.
Σήμερα υπάρχουν δυο βασικές ασφαλίσεις ζωής. Η ισόβια και η πρόσκαιρη. Στην ισόβια ασφάλιση ζωής οι δικαιούχοι λαμβάνουν ένα προσυμφωνημένο ποσό όποτε επέλθει ο θάνατος. Στην πρόσκαιρη ασφάλιση ζωής οι δικαιούχοι λαμβάνουν ένα προσυμφωνημένο ποσό αν ο θάνατος επέλθει σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, π.χ. στα επόμενα δέκα χρόνια.
Με μια ασφάλεια ζωής ο ασφαλισμένος εξασφαλίζει πολλά πράγματα. Από το να διατηρήσει η οικογένεια του ένα συγκεκριμένο βιοτικό επίπεδο, το οποίο και θα χαθεί μιας και δεν θα υπάρχει το εισόδημα του, μέχρι και να καλύψει τυχόν έξοδα όπως ο φόρος κληρονομιάς.
Σε αυτές τις δύο βασικές ασφάλειες ζωής ο ασφαλισμένος μπορεί να προσαρτήσει και άλλες καλύψεις ανάλογα με τις ανάγκες του, για παράδειγμα να ζητήσει να πολλαπλασιαστεί το ποσό αν ο θάνατος επέλθει από τροχαίο.
Πάνω από όλα όμως η ασφάλεια ζωής είναι μια πράξη αγάπης και ευθύνης. Ένας ακόμα έμπρακτος τρόπος να δείξουμε σε όσους αγαπάμε και νοιαζόμαστε για αυτούς ότι ακόμα και μετά την αποχώρηση μας κάναμε ότι είναι δυνατόν για να μην υποφέρουν έστω οικονομικά.
Η συμβολή του ασφαλιστή είναι να δει μαζί σας ποιο είναι το ποσό αυτό που είναι συνετό να εξασφαλίσετε και τον τρόπο που μπορεί να γίνει αυτό εφικτό.